Baksels,  Recepten,  Snacks

Vegan gevulde koeken!

Ja, je leest het goed! Naast een goede oude appelkaneelcake hoef je als vegan ook de gevulde koeken niet te laten staan. Althans, als je het zelf maakt. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want met dit makkelijke recept kan ook jij heerlijke gevulde koeken maken. Ben je benieuwd naar hoe ik ze heb gemaakt? Lees dan snel verder…

 

Toen ik mijn (vegan) vriend afgelopen week vroeg wat hij miste sinds hij vegan is geworden en wat hij graag nog eens zou willen eten, kwamen er een aantal dingen voorbij. Één daarvan was de gevulde koek. Als ik eerlijk ben, heb ik ze nooit echt lekker gevonden. Maar, de liefde van de man gaat door de maag 😉 , dus dan moet je wat.

Toen ik op internet zocht naar recepten voor vegan gevulde koeken, kwam ik er achter dat deze óf nog niet op internet staan, of dat ze in ieder geval moeilijk te vinden zijn. Toch kwam ik een recept tegen waar maar 1/2 ei werd gebruikt, om de koeken mee te bestrijken. Het ‘veganizen’ van dit recept was daarom een fluitje van een cent. Ik heb plantaardige boter gebruikt en heb een klein beetje sojamelk gebruik om het deeg mee te bestrijken, that’s all..

Ik zal je niet langer in spanning houden en vertellen hoe jij vandaag nog je familie voor de gek kunt houden met deze vegan toppers. Mijn vriend zei namelijk dat je deze gevulde koeken prima aan niet-vegans kunt voorschotelen zonder dat ze door hebben dat er geen dierlijke producten in zitten. Dan weet je dat je een goed recept hebt gebruikt…

Gevulde koeken

 

Het recept voor 7-8 koeken
Het deeg:
 • 200 gram bloem
 • 150 gram plantaardige boter (ik heb wajang boter gebruikt, dit is te koop bij de Jumbo en is helemaal vegan!)
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 1,5 tl speculaaskruiden
De vulling:
 • 125 gram amandelspijs (pakje van Dr. Oetker)
 • 1/2 eetlepel sojamelk
Garnering:
 • Halve amandelen

 

Bereidingswijze:
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Snijd de boter in kleine blokjes en verwarm kort in de magnetron totdat het zacht, maar nog niet vloeibaar is.
 3. Meng de ingrediënten voor het deeg met elkaar en kneed totdat het een samenhangend geheel is.
 4. Vorm een bol van het deeg, verpak het in plasticfolie en leg het minimaal een half uur, maar het liefst een uur, in de koelkast. Dit is erg belangrijk, omdat het deeg hierdoor beter uit te rollen is en minder zacht wordt.
 5. Meng het amandelspijs met een halve eetlepel sojamelk of water, zodat het spijs wat zachter wordt. Zet dit even aan de kant.
 6. Rol het deeg uit en steek er ongeveer 14 cirkels uit (ik heb hiervoor een kommetje gebruikt). Leg 7 cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Verdeel het amandelspijs in 7 bolletjes en verdeel dit op de cirkels. Strijk het uit (maar niet helemaal tot de rand, dan sluit het deeg niet meer) met de achterkant van een vochtige lepel.
 8. Leg de overige 7 cirkels op de cirkels met het amandelspijs. Druk de randjes goed aan, zodat het deeg één geheel wordt. Dit gaat het beste als je je handen licht vochtig maakt.
 9. Leg op iedere gevulde koek een halve amandel. Bestrijk de koeken met sojamelk voor een glanzend laagje.
 10. Bak de gevulde koeken voor 25-30 minuten goudbruin in de oven. Laat ze goed afkoelen, zodat ze verder kunnen stollen.

Ongebakken gevulde koeken.png

 

 

 

 

 

20180601_162923-1

 

Wat voor niet-vegan producten zou jij graag vegan zien? En ga jij deze gevulde koeken maken? Laat het mij weten!

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *